3D Secure (3DS) voorkomt fraude met creditcardbetalingen

3D Secure (3DS) is een protocol dat extra beveiliging toevoegt aan online credit- en debetcard-betalingen. Het zorgt ervoor dat aan de autorisatie van een financiële transactie met een creditcard een vorm van online identificatie wordt toegevoegd. Deze extra veiligheid is gebaseerd op een 3 domeinen model waar de naam 3D Secure aan is ontleend.

Hoe werkt 3D Secure in de praktijk

Bij CardGate wordt 3D Secure standaard geactiveerd voor de creditcard-betalingen in je webshop. Dit betekent dat voorafgaand aan een transactie gecontroleerd wordt of de gebruikte creditcard het 3D Secure protocol ondersteunt. Als dat zo is, dan zal er een extra online identificatie plaatsvinden. Dit houdt in dat de klant een extra code of een wachtwoord moet opgeven om de creditcard betaling te bevestigen, deze code wordt ook wel een 3D Secure code genoemd.

Verschillende benamingen 3D Secure code

Een 3D Secure code is bekend onder verschillende namen. Iedere creditcardmaatschappij hanteert een eigen specifieke 3D Secure implementatie en heeft er om die reden dan ook een eigen naam aan gegeven. Zie de bekendste benamingen hieronder:

CreditcardNaam 3D Secure code
Visa Verified by Visa
MasterCard MasterCard SecureCode
JBC InternationalJ/Secure
American Express American Express SafeKey

Wat is het voordeel van 3D Secure

Door het toepassen van 3D Secure is de kans dat er fraude wordt gepleegd door oneigenlijk gebruik van een (gestolen) creditcard vrijwel uitgesloten. Daarnaast sta je als merchant een stuk sterker wanneer een klant zou beweren dat de betaling zonder zijn of haar toestemming verricht zou zijn (helaas gebeurt dit wel eens).

3D Secure uitschakelen (non-3DS)

In Europa ondersteunen bijna alle uitgegeven creditcards standaard 3D Secure. Indien je echter ook buiten Europa producten of diensten levert via je webshop, dan kan het in bepaalde situaties wenselijk zijn om ook creditcardbetalingen zonder 3D Secure te accepteren. Dit wordt non-3DS genoemd. In overleg met CardGate kan ingesteld worden dat non-3DS creditcardbetalingen in je webshop moeten worden toegestaan. In sommige situaties zou het immers de conversie van een webshop nadelig kunnen beïnvloeden. Hier zijn echter wel grotere risico’s aan verbonden.

Advies over het wel of niet toestaan van non-3DS

Afhankelijk van het soort producten en diensten alsmede je doelgroep en de reikwijdte van je webshop adviseert CardGate je graag over het al dan niet toestaan van non-3DS creditcardbetalingen.

Vragen? Bel gerust, wij staan altijd voor je klaar.
+31 (0)88 12 62 888