Consumenten kopen steeds vaker online. 96% van de Nederlanders boven de 15 heeft in 2018 wel eens iets online gekocht. Steeds meer webshops openen daarom online hun deuren. De meeste webshops zijn gewoon betrouwbaar, waar zonder zorgen besteld kan worden. Echter is het nog steeds moeilijk voor consumenten om de nepshops te onderscheiden van webshops.
Consumenten worden daarom steeds meer gewezen op een aantal punten waarop zij kunnen letten bij een webshop. Voor jou als webshop eigenaar is het dus belangrijk om twijfels weg te nemen bij je bezoekers. Hoe neem je deze twijfels weg?
Sharing is caring
Driekwart van de Nederlanders leest reviews en een kwart van alle aankopen wordt bepaald naar aanleiding van een review. Ervaringen van andere zijn voor consumenten belangrijker dan een verkooppraatje van een medewerker. Zorg er dus voor dat je klanten reviews kunnen schrijven, en dat andere consumenten deze ook gemakkelijk kunnen vinden. Wees vooral niet bang om op negatieve reviews te reageren. Durf inhoudelijk te reageren, zodat andere potentiële klanten ook kunnen lezen dat je voor elke klant een oplossing wilt vinden. Met alleen maar positieve reviews kom je niet meer geloofwaardig over, zie negatieve reviews dus als een kans om van te leren.
Wees vindbaar in het handelsregister
Wanneer consumenten twijfelen over een webshop wordt hen aangeraden om te controleren of het bedrijf wel ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Elk bedrijf dat producten of diensten verkoopt aan anderen met als doel winst te maken, is verplicht zich in te schrijven in het handelsregister. Webshops zijn verplicht om hun KvK-nummer te vermelden op de website. Zorg er daarom voor dat deze gemakkelijk te vinden is. Wordt dit een hele zoektocht dan zullen je bezoekers het niet vertrouwen en naar een andere webshop gaan.
Verstop je niet voor je klanten
Wees bereikbaar voor je klanten, sommige webshops hebben alleen een e-mail en/of chat als contactmogelijkheden. Dit komt onbetrouwbaar over, aangezien er alleen via tekst wordt gecommuniceerd en geen stem of gezicht te horen of te zien is. Zorg er dus voor dat je telefonisch bereikbaar bent en consumenten weten waar je als bedrijf gevestigd bent. Vermeld niet alleen je telefoonnummer maar ook de tijden waarop je telefonisch bereikbaar bent. Heb daarnaast ook je algemene voorwaarden op orde, zodat de klanten weten wat ze kunnen verwachten van jou en wat jij verwacht van hen bij het kopen van een product of het afnemen van een dienst.
Achteraf of verzekerd betalen?
Vertrouwen worden gewekt zodra de consumenten keuze hebben uit meerdere betaalmethoden. Vooral de mogelijkheden waarbij de betaling verzekerd is, zoals creditcard of Paypal. Deze hebben beide een zogenaamde aankoopbescherming. Een aankoop is dan 180 dagen lang verzekerd, tegen schade diefstal en verlies. AfterPay wekt ook veel vertrouwen bij de consument op, omdat zij eerst het product ontvangen en daarna pas hoeven te betalen. De consument is zijn geld dan niet kwijt wanneer het product mogelijk niet geleverd wordt en bij retournatie hoef jij geen geld terug te storten. Wil jij weten wat er allemaal mogelijk is qua verzekerd en/of achteraf betalen bij CardGate? Neem dan gerust contact op met ons!
Vooral voor beginnende webshops is het belangrijk om het vertrouwen van de consumenten te winnen. Voor consumenten is er genoeg keuze uit verschillende webshops en zij willen graag dat hun geld in de juiste handen terecht komt. Doe je voordeel met deze tips!